هفت گام برای ایجاد فرصتهای جدید در کسبوکار
کارآفرینان اغلب با این امید زندگی میکنند که اگر چیزی را بسازند، مشتریان از آن استقبال خواهند کرد. اما در اقتصاد امروز، برای اینکه افراد به خرید محصولات و خدماتتان تمایل پیدا کنند، به چیزی بیشتر از امید نیاز دارید: اگر میخواهید کسبوکارتان را گسترش دهید، استفاده از شیوههای جدید در ساختار کسبوکار جزء ضروریات است.
یکی دیگر از عناصر ضروری برنامه، رشدِ روشن و صریح است. اما بسیاری از کارآفرینان برای نوشتن برنامهای کامل و همهجانبه وسواس به خرج میدهند یا هرگز نمیتوانند برنامهای مناسب و جامع بنویسند. طراحی برنامه، کاری ضروری، حساس و کارآمد است. ما می توانیم به شما نشان دهیم که چگونه این کار را انجام دهید.
هفت گام زیر بیش از چهار ساعت وقتتان را نمیگیرد و شما با اجرای این گام ها می توانید با صرف هزینهای اندک برنامهای جامع نوشته و به مزایای فوقالعادهای دست پیدا کنید.
گام ۱: تمرکز بر محصول اصلی:
یکی از کارآفرینان بسیار موفق در حوزه خبرنامه الکترونیکی، کسبوکارش را حول این شعار بنا گذاشته: «مشتریان احتمالی زمانی اقدام به خرید میکنند که به ارزشی که ایجاد میکنید و قابلیت اجرای آن اعتماد کرده و ایمان داشته باشند که کسبوکارتان در زمره کسبوکارهای پایدار است». اتخاذ این موقعیت قدرتمند او را قادر میسازد تا بهطور مداوم خدمات و ارزشهایی که مشتریانش ارائه میدهد را موردبررسی قرار دهد. این جمله را تا زمانی که بقیه گامها را بررسی میکنیم در ذهنتان نگهدارید، چون درونی سازی این شعار، کلیدی برای دستیابی به برنامه جامع است.
در کسبوکارهای خدماتی کوچک رایج است که کارآفرین باید روی موضوع” هر کاری را که «بزرگان» در جهت رقابت کردن با سایر کسبوکارها انجام دادهاند” فکر کند؛ حقیقت این است که صاحبان کسبوکار کوچک واقعاً نمیتوانند همانند کسبوکارهای بزرگ رقابت کنند. بنابراین ضروری است که کسبوکارهای کوچک با تمرکز بر تواناییهای منحصربهفرد و ارائه محصولات اصلیشان به مشتریان بلقوه ، خود را متمایز کنند. تخصص گرایی بزرگترین دارایی هر کارآفرین است.
گام ۲: معرفی کسبوکارتان را سادهتر کنید:
آخرین باری که در مهمانی یا مراسمی از کسی پرسیدهاید که شرکتشان در چه زمینهای فعالیت میکند و پاسخی روشن و مختصر گرفتید، کی بوده است؟ یا نتوانستهاید دوام بیاورید تا زمانی که توضیحاتشان تمام شود؟ حدسم این است که احتمالاً مورد دوم بوده است حال تصور کنید که همین توضیحات را میخواهید به مشتریان احتمالی بگویید
آنچه هر شرکت نیاز دارد یک «معرفی آسانسوری» ساده است. معرفی آسانسوری پیامی کوتاه، مختصر است که میتواند پیامتان را در عرض ۳۰ ثانیه یا کمتر از آن به مشتریان احتمالیتان انتقال دهد. این پیام ارزش محصول و خدمتتان را توضیح میدهد، بنابراین مشتریان احتمالی درمییابند که چرا محصولات و خدمات شما به کارشان میآیند.
این تمرین کوچک را امتحان کرده تا ضریب شفافیت توضیحاتتان را بیازمایید؛ از کسی که نمیداند در چه زمینهای فعالیت میکنید بخواهید تا به معرفی کسبوکارتان گوش دهد؛ زمینه کاری شرکتتان را توضیح دهید و حواستان به پیدا کردن علائم خستگی در چشمهای طرف مقابلتان باشد (مثلاینکه چشمها نمناک شده یا پلکها سنگین شوند و …). البته، ممکن است معرفی عالی ارائه دهید اما اگر معرفیتان عالی نباشد، میتوانید فوراً از پاسخهای کلامی و فیزیکی طرف مقابلتان این را دریابید.
گام ۳: به کسی که هستید ایمان داشته باشید:
دانستن اینکه چه کسی هستید و چه چیزی شما را هیجانزده میکند (آنقدر که از خوشحالی اشک از چشمانتان جاری شود) کمک میکند تا به اهدافتان برسید. هیچچیزی بهاندازه نگرانی و تعلل کردن نمیتواند برنامه رشد را از مسیرش خارج کند- گرچه در طبیعت انسانی است، که هر آنچه موجب ناراحتی و نگرانیاش میشود را به تأخیر و تعویق می اندازد. همچنین دهها مورد از الزامات هر کسبوکار میتوان نام برد که صاحبان کسبوکار از آنها بیزارند. اگر میبینید که خودتان هم کارهایی را به تعویق میاندازید، وقت آن رسیده که کارها را به افراد دیگری محول کنید.
به آنچه هستید و کاری که انجام میدهید ایمان داشته باشید و کارهایی که باعث می شود از انجام وظایف مهمتان عقب بمانید را کنار بگذارید. رشد و گسترش تواناییهایتان را با علایق و تخصصتان همراستا کنید. اگر حسابداری عامل شکست و ناکامی شماست، حسابدار استخدام کنید. اگر سازمان شخصیتان از کنترل خارجشده است، کارمند موقتی استخدام کنید. همیشه اطمینان حاصل کنید که روی وظایفی تمرکز کرده اید که در اولویت «الف» قرار دارند و کارهایی با اولویت «ب» و «ج» را به دیگران واگذار کنید.
گام ۴: برنامهریزی کنید:
برنامهریزی قابلیتهایتان، در راستای نیازهای مشتری هدفتان، راهی عالی برای تعیین استراتژی خدمترسانی است. این را زمانی متوجه خواهید شد که در بسیاری از زمینهها مهارتی استادانه دارید و به دنبال مشتریانی میروید که به تخصص خاص شما نیاز ندارند.
.یکی از ویژگیهای مشترک بین بسیاری از کارآفرینان، اصرار به «ایجاد شبکهای گسترده» است تا بتوتنند محصولات و خدماتشان را ارائه کنند
تقریباً در هر حوزهای، یک کسبوکار شکوفا میشود؛ چراکه حوزه خدماتی که ارائه میدهد محدود است. به یاد داشته باشید ارزش یک کسبوکار کوچک در این است که بتواند در حوزه خدمات منحصربهفرد عمل کرده و کیفیتی ممتاز داشته باشد.
لیستی از معیارهای تصمیمگیری را که انتظار دارید مشتریانتان هنگام انتخاب بین ارائهدهندگان خدمت در صنعتتان، در نظر بگیرند را انتخاب کنید. سپس کسبوکارتان را به لحاظ اینکه در هر ردهبندی در کجا میخواهید قرار داشته باشید، رتبهبندی کنید (دراینباره بهشدت با خودتان صادق باشید). پسازاین ارزیابی سخت، مطمئن شوید که معرفی آسانسوریتان همچنان باهدفتان همراستا باشد.
گام ۵: از ابزارهای بازاریابی که برایتان مناسبتر است استفاده کنید:
زمان تصمیمگیری در مورد استراتژی بازاریابی، استراتژیی را که مناسب شخصیت و مشتریانی است که به آنها خدمترسانی میکنید، پیادهسازی نمایید.
دوتا از بهترین ابزارهای بازاریابی که قبلاً استفاده کرده و برای کسبوکارتان مفید بوده را شناسایی کنید؛ سپس ایدههای جدید را برای یافتن دیدگاههای نو به آن اضافه کنید. هنگام انتخاب ابزارهای بازاریابی، آنها را ازنظر مالی و هزینه ارزیابی کنید. تعیین کنید کدامیک بهترین بازدهی را نسبت به تلاشی که کردهاید، برایتان به ارمغان میآورد. هر یک از این ابزارها باید نتیجهاش تولید درآمد به یک شیوه معین یا چند شیوه مختلف باشد.
گام ۶: پیادهسازی برنامه عملیاتی:
تا به امروز ما در حال برنامهریزی بودهایم، اما اکنون وقت آن رسیده تا آن را عملیاتی کنیم. برنامه عملیاتیتان نقشهای را در اختیارتان میگذارد که می توانید با استفاده از آن پیشرفتتان را اندازهگیری کنید.
اهدافی را تعیین کنید که بتوانید در دورههای سه تا ششماهه مورد بازبینی قرار دهید. در نقاطی که عملکرد در حداکثر قرار دارد، در هر دوره سهماهه، برنامه خود را بررسی کنید تا ببینید آیا به اهداف دستیافتهاید یا خیر. اگر دریافتید که هدفتان را ازدستدادهاید، به دنبال چرایی آن باشید. آیا این ابزار برای مشتری هدفتان مناسب بوده؟ آیا استراتژیتان را با هدف درآمیختهاید یا فقط بر یکی از ابزارها تمرکز کردهاید؟
فراموش نکنید اقدامات خاصی را که روزانه انجام میدهید تا به اهدافتان برسید را نیز اضافه کنید. این استراتژی روزانه، اهداف موجود در برنامه را در ذهنتان نگه میدارد.
مرحله ۷: برنامه را اجرا کنید:
گام نهایی واقعاً ساده است: فقط انجامش دهید! کارهای روزانه را کامل کنید و سپس برای پیشبرد برنامه موفقیتتان، کاری افزون بر آنچه در برنامه است، انجام دهید. اگر برنامهتان تکمیل شده است اما درعینحال مضطرب و نگران هم هستید، انجام آن را به فرد دیگری واگذار کنید یا آن را با انجام کاری که راحت هستید جایگزین کرده تا بتوانید در مسیر درست کسبوکارتان بمانید. اجازه ندهید که کارهای غیرقابلپیشبینی وقت گرانبهایتان را از بین ببرد. و در آخر، بیش از هر چیز از کاری که میکنید لذت ببرید!
نظرات ارزشمند شما